Fryst plastförpackad odlad lax från Norge

Vår familj brukar låna en av kommunens familjecyklar, när vi ska ta oss alla fem från vårt hus ner till hamnen. Min familj är femte generationens fiskare. Vi har en lång tradition bakom oss men mycket har förändrats under åren.

Hamnen var länge outnyttjad efter den stora oljeolyckan 2028. Den behövde saneras totalt för att rädda livet över och under ytan. Olyckan är en sådan där sak som delar upp tiden i ett före och ett efter. Nu drivs alla fartyg med el och fisket är lokalt och småskaligt och bestånden har lyckats återhämta och växa till sig. Vi har billigare mat utan långa transporter. Bättre ekologi. Mer tänk kring omsorg om det som ligger nära. Vi har utrymmen i gamla hamnen som skapats för lokala behov, som kolonilotter på land och i vatten, affär, lekplats, bastu och en dansbana. Vårt samhälle har vuxit sig samman under åren, har vuxit sig starkt.

Nere i gamla fiskehamnen ligger områdets gemensamma marina kolonilott. Här odlar vi tillsammans med 20 andra familjer de livsviktiga algerna och vi turas om att underhålla och skörda de gemensamma livsmedlen. Under högsäsong finns det tillräckligt med tång för försäljning till samhällen längre från havet. Varje familj har en vecka i månaden då vi har ledigt från våra vanliga arbete, och i stället sköter om algodlingen, potatisland, bikupor och hönsgården. För mig är de här veckorna det bästa i livet.